Butiksbelysning med LED-lampor för 3-fasskena, tracklight

Vår produktkatalog med LED butiksbelysning för 3-fas skena hittar du här ►

I dagens butikslokaler är belysningen mycket viktig för att skapa merförsäljning. Att se över sin butiksbelysning är i regel ett enkelt sätt att skapa en trevligare lokal som lockar kunder till inköp. Oftast används 3-fasskenor i taket där lamparmaturerna hängs. De LED-lampor du hittar här hos oss har samtliga som standard en sockel som passar i standard tracklights. Genom ett enkelt handgrepp byts gammal belysning ut mot modern LED butiksbelysning. 3-fas butiksbelysning med CoB-diod

Att byta en lampa tar sällan mer än ett par minuter. Vår butiksbelysning med LED-lampor använder uteslutande två olika modeller med lysdioder, dels Power-LED  från CREE samt CoB-LED från Philips och CREE, läs mer om dessa i vår ordlista.

Fördelar med LED butiksbelysning

  • Låg energiförbrukning, en LED-lampa på 30W kan ersätta halogenlampor på över 130W effekt. Energibesparingen är uppenbar och redan inom ett par år är investeringen återbetald.

Tracklight i butikslokal

  • Värmeutvecklingen i en LED-lampa hålls till det minimala. Normal temperatur för CoB-dioder är ca 55°C vid långvarigt användande. Det ska jämföras mot övrig belysning som når temperaturer på över 200°C. Den låga värmeutvecklingen skapar ett behagligare klimat i butikslokalen och minskar på kylbehovet. I affärslokaler kyler man ofta bort lika många watt som belysningen, dvs. har man lampor på 1000W kyler man också bort 1000W.
  • Minskat underhåll. Livslängden på lysdioder är mycket lång, 40-50 000 timmar. Man slipper problemet med trasiga lampor och behöver inte klättra på stegar för att byta lampor.
  • Ingen UV-strålning, LED-lampor avger ingen UV-strålning som t.ex. metallhalogenlampor. Detta gör att produlter ej skadas eller bleks.
  • Hög färgåtergivning, Ra-index, Dagens moderna LED-lampor för butiksbelysning har mycket högt Ra-värde, Ra<90, det gör att färger återges på ett korrekt sätt.

 

  • Valbar färgtemperatur, med LED-lampor har man möjlighet att på ett helt nytt sätt anpassa lampans färgtemperatur efter behov och önskemål. Om man i butiken önskar ett varmt och välkomnande intryck kan man välja en varmvit lysdiod. Med en kallvit lysdiod får men en mycket bra exponering av smycken och glasprodukter.
  • Ställbarhet, LED-lampor finns med många olika ljusvinklar. Genom att kombinera lysdioden med en lins kan lamporna anpassas för varje situation, från vidstrålande LED-lampor med 120° ljusvinkel till punktbelysning med 15°.
  • Miljövänligt alternativ, LED-lampor för butiksbelysning är fri från skadligt kvicksilver som ofta förekommer i vanliga lågenergilampor. Led-lamporna uppfyller även RoHS-direktivet vilket innebär att de är fria från bly och andra tungmetaller.

Med LED-lampor som butiksbelysning får ni en modern belysning som sparar upp emot 80% el jämfört mot halogenlampor. Ni får ett bättre inomhusklimat i butiken och med lysdiodens mycket långa livslängd slipper ni tidsödande byte av lampor.

Ofta upptäcker man söndriga lampor i taket, att då ta fram stegen och byta dem slösar mycket tid, istället ser man över belysningen en gång om året och byter trasiga lampor, detta medför att butiksbelysningen inte fungerar optimalt, ofta får man svarta luckor i lokalen som saknar belysning. Med LED-lampor som butiksbelysning kommer er lokal ge ett mer inbjudande intryck och skapa merförsäljning. LED-lampor kan enkelt användas för att exponera produktgrupper och erbjudanden. Belysningen i butiken är viktigare än vad man tror. Kontakta oss gärna och diskutera vidare hur vi kan hjälpa er med er butiksbelysning.

tracklight-onska-800x1000

LED Butiksbelysning hos Önska, Gislaved

I många butiker ser man ofta 3-fas skenor med små spotlights för 230V halogenlampor, även kallade GU10-lampor. Vanligtvis används en 35W eller 50W halogenlampa i denna butiksbelysning. Det är inte ovanligt att hela väggar belyses med dessa spotlights, detta är en mycket energiineffektiv butiksbelysning, där 80% av all energi omvandlas till värme, endast 20% blir ljus.

Många kunder inser vilket slöseri detta är och byter ut halogenlamporna mot ersättningslampor med LED, lysdioder, Vi vill dock varna för denna lösning då det kan skapa mer problem än det löser.

För det första är armaturen inte anpassad för en LED-lampa. Spotlighten är bygd för att klara av över 200°C och det säger sig själv att om man sätter in en GU10 LED-spotlight i dessa armaturer finns risken att det byggs upp väldigt hög värme kring lysdioden, vilket skadar den.

För det andra är det svårt att hitta ersättningslampor som motsvarar de krav man har på belysningen. Att ersätta en 50W GU10 Halogenlampa kräver minst 10W LED-lampa som ger minst 700 lumen. Skulle man hitta en ersättningslampa är den oftast för lång för att passa i armaturen. Om den har samma dimension som halogenlampan ska man fundera på varför. En LED-lampa MÅSTE ha en väl fungerande kylning för att få en lång livslängd. En LED-lampa får aldrig bli varmare än 55-60°C

För det tredje så gäller det att vara försiktig med ersättningslampor för GU10 halogenlampor. Ofta tar man en helt vanlig standardsockel för halogenlampor och trycker in mängder med elektronik i den för bygga om den till en LED-lampa. Detta skapar väldigt ofta problem med belysningen och ger störningar i elnätet. Det förekommer även fall där LED-lampor kan störa ut radiosignaler och trådlösa nätverk.

Lösningen på problemet är att istället skaffa en helt ny armatur, i längden blir detta en mycket effektivare och billigare lösning. Att använda sig av en LED-armatur som redan från första början är avsedd för lysdioder gör att man får en mycket lång livslängd på dioderna. Man kan skapa en butiksbelysning med väl fungerande kylning och med så pass kraftfull diod att ersätta en 50W halogenlampa inte orsakar några problem.

Vi på Ledlights Gislaved AB har tagit fram en helt ny typ av LED armatur för buiksbelysning. Med dess enkla design passar fungerar den utmärkt som ersättningsarmatur för GU10 halogenlampor. Lampan är dimbar med vanlig standarddimmer för elektronisk transformator. I lampan sitter en 10W CoB-diod från sharp som har mycket god ljustekniska egenskaper samt lång livslängd.

 

ersättningslampa gu10 halogen

Lynx, Dimbar ersättningslampa för 230V GU10 halogenlampor

 

 

 

Comments are closed.