Färgtemperatur, Kelvin (K). Vad är varmvitt och kallvitt ljus?

Färgton och färgtemperaturFärgtemperatur även kallad färgton mäts på en skala där värdena anges i  kelvin Skalan sträcker sig i regel från 1000 kelvin (K) till 10 000K, där ett lägre värde innebär en varmare temperatur på ljuset. Med varmvitt ljus menas då inte hur många grader ljuset är utan snarare vilken färgton det har.

e-handel med Led-lampor

Ett varmvitt ljus finns i regel i intervallet 2500-3500K och det har du ett gulaktigt sken. Ett lågt värde på kelvin-skalan ger ett rödaktigt sken och ett högre värde ett blåaktigt ljus.

En vanlig glödlampa har färgtemperaturen ca 2700K, en halogenlampa är något vitare i sitt ljus och uppskattas i regel till 2800-3000K. Lågenergilampor finns idag i med varmvitt ljus men oftast är det lite vitare ljus i dessa lampor (3000-3200K). Lysrör finns i många olika färgtoner, från 3000K upp till 6000K. I sjukhus får man ofta en obehaglig kall och steril känsla, detta har att göra med belysningen, ofta användes förr ett kallvitt ljus med färgtemperatur på 5000-6000K vilket har en blåaktig färgton.

Kallvita lysdioder en myt.

Ofta hör man att LED-lampor och belysning har en kall steril känsla. Detta är en myt, möjligtvis stämmer det på tidiga lysdioder som fanns för flera år sedan. Dagens kvalitetsdioder har en mycket behaglig färgton som väl motsvarar traditionell belysning. Man bör dock vara försiktig med budget lampor och billiga lysdioder då de har en tendens att ändra ljus efter en tids användning. Försäkra er om att ljuset inte ändrar färgtemperatur efter några 1000 timmars användning. Ett sätt försäkra sig om detta kan vara att välja en lysdiod med goda recensioner och av god kvalitet. Små okända tillverkare har ofta problem med sina lysdioder. Till en början kan de vara mycket ljusstarka och med bra färgtemperatur, men ofta förändras detta mycket snabbt.

Val av färgtemperatur.

Vilken färgtemperatur som bör väljas beror på installationen. I en hemmiljö är en varmvit färgtemperatur, 2500-3000K att föredra då vi är vana vid glödlampor och halogenlampor.

När det kommer till belysning i offentliga lokaler och butikslokaler är en neutralvit färgton, 3500-4500K att föredra. Denna belysning återger färger på ett bra sätt och är ofta väldigt snarlik befintlig belysning. Rekommenderas som butiksbelysning för klädbutiker.

Om man önskar en dagsljuskänsla med ett kallt sken bör man välja lysdioder med en färgtemperatur på 4500-6000 kelvin, dock kan dessa lampor ofta upplevas som blåaktiga, I lokaler där man säljer smycken och husgeråd är dessa lampor perfekta.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.