Vad är lumen (lm), lm/W och hur mäts det?

Lumen är ett mått på hur mycket ljus man får från en lampa, även kallat ljusflödet. Lumen förkortas ofta med lm och är det vi behöver lära oss för att kunna jämföra led-lampor med glödlampor.

Tidigare har vi köpt en 40W glödlampa, men vad gör man nu när dessa inte längre säljs? Vad man får göra är att jämföra lumen. All belysning ska ange hur många lumen lampan ger. En 40W glödlampa ger exempelvis ca 400lm, 60W lyser med ca 700lm. Väljer man en LED-lampa med motsvarande värde får man ett likvärdigt ljus.

Lumen/Watt

För att jämföra olika lampor är det även viktigt att titta på hur många lumen man får ut vid en viss effekt. Genom att ange en lampas ljus med jämförelsetalet lumen/Watt, lm/W ser man enkelt vilken belysning som ger mest för pengarna. En glödlampa ger ca 8-12lm/W en LED-lampa från 40lm/w för billiga budgetlampor upp till 100lm/W för kvalitetslampor.

Beräkna lumen

Den matematiska formeln för beräkning av lumen är:

beräkning lumen

Där candela är ljusstyrkan i en viss vinkel och steradian är den ljusvinkel i vilket ljuset sänds ut.

Man bör vara uppmärksam att inte förväxla lumen med lux som anger hur mycket ljus som träffar en yta.

Att beräkna dessa värden är oftast inget man behöver göra, däremot bör man ha viss grundläggande kunskap om olika belysningsvärden. Alla uppgifter ska klart och tydligt framgå på alla produkter. Om de inte finns fråga efter dem eller välj en annan produkt.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.