kontorsbelysning, LED-lampor arbetsplatsbelysning

Se våra produkter med kontorsbelysning och infällda downlights i vår katalog ►

Många tillbringar större delen av sin vakna tid på ett kontor, att då ha rätt kontorsbelysning på arbetsplatsen kan vara avgörande för ens välbefinnande. I många kontorslokaler används gamla lysrörsarmaturer med ett högfrekvent blinkande ljus. Att tillbringa timme efter timme i en kontorsbelysning av detta slag kan upphov till huvudvärk och annat obehag. Belysningen i kontoret är viktigare än vad man tror.

Bli effektivare med rätt belysning

Med rätt belysning i kontoret eller lokalen kan effektiviteten öka. Många blir trötta efter att vistas i en lokal med alltför gult ljus under en längre tid. Med ett kallare sken ökar den matematiska slutledningsförmågan, medan ett varmvitt ljus ökar kreativiteten. Ett kallare sken gör även att man känner sig piggare. Att i en kontorslokal använde LED-lampor med en färgtemperatur på 3000-3500K kan därför vara att föredra. Detta ljus är fortfarande varmvitt, men i den övre delen av skalan, vilket gör att ljuset går mot den vitare delen.

Man bör även tänka på att välja en kontorsbelysning med en god färgåtergivning. Det gäller att ha en lampa som återspeglar färger på ett korrekt sätt. Många lysdioder har ganska dålig färgåtergivning Ra, men med en kvalitetsdiod ser man till att undvika de vanligaste problemen.

Välja rätt belysning kontorsbelysningarbetsplatsbelysning

Att använda en bra arbetsplatsbelysning är mycket viktigt. Enligt Arbetsmiljöverket krävs 300lx som en grundbelysning i en lokal och kring arbetsplatsen krävs 500lx. Genom att fälla in LED-lampor i ett tak får man enkelt en god grundbelysning i lokalen. Vår 10W infällda led-lampa uppnår enkelt dessa 300lx om man sätter en lampa per 2m². Genom kombination med arbetsplatsbelysning och punktbelysning får man ett trevligt välkomnande kontorslandskap.
Det finns en intressant undersökning från Danmark, publicerad i tidskriften, Lys, nr 3/07, Där 50 personer i åldern 20-35 år fått välja ljusstyrka och färgtemperatur på takbelysningen. Undersökningen gjordes under molnig himmel en vinterdag.

Medelpersonen önskade 900lx på arbetsplatsens yta varav 600lx kom från takarmaturen. Föredragen färgtemperatur från ljuset i taket var ca 3 900 K, alltså en neutralvit färgton.

Med hjälp av LED-belysning som kontorsbelysning eller arbetsplatsbelysning har men unika möjligheter att kontrollera ljuset så som man önskar det. LED-lampor ger stora valmöjligheter i form av önskad färgtemperatur, dimbarhet, och möjlighet till riktat ljus. Moderna kontorslampor ger en stilren design på arbetsplatsen.

Spara energi med LED-lampor

Om man idag använder halogenlampor eller lysrörsarmaturer i ett kontorslandskap finns stora möjligheter att förbättra ljuset. Lysrörsarmaturer är oftast inte att föredra då de dels innehåller kvicksilver, om ett varmt lysrör går sönder sprids en giftig, kvicksilverhaltig, gas i kontoret och det behöver saneras och vädras ur. Ett kallt lysrör sprider droppar av kvicksilver på golvet där det går sönder, om man skulle ha en matta är det väldigt svårt att få den fri från detta mycket giftiga ämne. Lysrörsbelysning skapar även ett högfrekvent blinkande ljus vilket hos många anställda orsakar besvär i form av huvudvärk, yrsel och trötthet.

Fördelen med att använda LED-lampor är att de dels är fria från skadliga ämnen så som bly och kvicksilver, vilket ger ert företag en miljövänlig profil. Dels är även LED-belysning ett energibesparande alternativ. En 10W LED-lampa med en modern CoB-diod ersätter med lätthet en 50W halogenlampa. Belysningen är även mycket modern och ger ett väldigt trevligt intryck i kontorslokalen, eller för den delen i affärslokalen.

Kontakta oss gärna så hjälper vi er ta fram en kostnadskalkyl som visar på total besparing över en tidsperiod och där det klart och tydligt åskådliggörs återbetalningstid, break-even.

Comments are closed.