Ordlista Led-lampor, belysning och lysdioder

LED-lampor den moderna belysningen. Varför ska man byta till LED?

köp Led-lampor
Led-lampor blir allt vanligare både i butiker och bygghandel. Det kan nästa vara omöjligt att hitta en belysning som inte innehåller ledlampor idag. Varför har lysdioder slagit igenom så mycket och vad är det som är så bra med LED-lampor? Vi ska försöka hjälpa er att reda ut begreppen kring LED-lampor och vad man bör tänka på då man byter till en LED-armatur eller led ljuskälla. De första lysdioderna uppfanns på 1920-talet, men det var först på 1980-talet som utvecklingen av led-lampan kommit så pass långt att man kunde skapa ljus anpassat för hemmiljö. Därefter har utvecklingen av led-lampor gått i en rasande takt och i mitten 2000-talet började led-lampan på allvar konkurrera med glödlampor och halogenlampor och sedan 2010 har utvecklingen av led-lampor fullkomligt exploderat. Dagens ledbelysning utmanar på alvar både halegenlampor och de med kraftfulla metallhalogenlamporna.   tidiga led-lampor

Användningsområden för LED-lampor

Då ledlampor och lysdioder är mycket små i sin dimension finns det flertalet olika användningsområden för dessa lampor. Idag används de i allt från bilar till flygplan. Det har blivit mycket vanligt att byta ut gamla halogenlampor i hem och ersätta dessa med energibesparande LED-lampor. Dagens lysdioder fungerar utmärkt som allmänbelysning i våra hem. Det finns även kraftfullare Led-lampor som ger god arbetsbelysning i kök och badrum. Lysdioder fungerar även som ersättning i butikslokaler och man kan på så sätt byta ut gamla halogenlampsarmaturer och skapa en modern belysning.

Varför ska jag använda led-lampor?

Idag överväger fördelarna med LED-lampor. Tidigare hörde man ofta varningar om att ledlampor ger ett kallt ljus och att det inte återger färger på ett korrekt sätt. Dagens lysdioder har dock utvecklats så mycket att men knappt ser någon skillnad på traditionell belysning och modena LED-lampor.

Hur vet man vilken led-lampa som är bra?

Det kan vara svårt att välja rätt ledlampa för en lekman, men det finns vissa grundläggande fakta som alltid bör kontrolleras för att minska riskerna med att få en dålig ledlampa.  
  • Vilken färgtemperatur har ledlampan? - Det är viktigt att man får en varmvit diod gärna 2500-2900 kelvin (K), annars är risken att den ledbelysningen har ett kallt sken.
 
  • Kontrollera CRI - färgåtergivning. Bör vara minst RA80, ju högre desto bättre. 100 innebär perfekt återgivning av färger (solljus har RA100).
 
  • Hur starkt lyser lampan? Att bara titta på antalet watt är vilseledande för LED-lampor. Det viktiga är hur många lumen per watt man får från lampan. dagens moderna dioder bör ge minst 70lm/W.
 
  • Vilket material är lampan tillverkad i? En ledlampas största fiende är värme att armaturen snabbt kan leda bort värme från lysdioden är därför avgörande. En lampa i aluminium är att föredra mot andra legeringar eller plast. Helsvarvade armaturer är bättre än gjutet gods.En lysdiod bör aldrig bli varmare än 60°C. Högre temperaturer förkortar drastiskt livslängden på ledlampan.
 
  • Vilken garanti lämnas på lysdioden? lita inte på siffror som 50 000 timmars livslängd, detta bygger i regel på glädjekalkyler där led-lampan testats under optimala förhållanden, 30-40 000 timmar är en mer realistisk livslängd. Kräv garantier från försäljaren. Minst två års garanti bör lämnas annars är risken stor att det är en dålig ledlampa som snabbt går sönder.
 
  • Vilken lysdiod används? Tillverkas LED-lampan (led-chipet) av en känd tillverkare, CREE, Sharp eller liknande eller är det en billig kopia?
 
  • Kan LED-lampan dimras och hur? Inte alla LED-armaturer är dimbara detta behöver man tänka på då lampan köps. Vilken typ av dimmer används för att ljusreglera LED-lampan?

Besparing LED-lampor jämfört mot halogenlampor

Att byta till LED-lampor kan inledningsvis vara en hög kostnad, men redan efter ett par års användning är kostnaden för armaturen återbetld och pengar sparas. Under en lampas livslängd sker en avsevärd besparing.

Vi räknar på er besparing

Vi hjälper er gärna med kostnadsfri LCC-analys (livscykelanalys) som visar på sammanlagd besparing med LED-lampor jämfört mot halogenlampor eller annan likvärdig belysning. Skicka gärna ett meddelande till oss via vårt kontaktformulär>>> Ett exempel, en butik som idag använder 80st 70W metallhalogenlampor kan byta ut dessa mot 100 30W CoB-ledlampor Under LED-lampans garanterade livslängd sparar denna butik över 450 000 kr och då är kostnaden för armaturerna inräknad. Därtill får man ett bättre klimat inomhos och en belysning som inte bleker och fördärvar produkter. Besparingen sker på flera plan. [caption id="attachment_755" align="alignleft" width="400"]Metallhalogen ersättning Byt till LED-lampor och spara pengar.[/caption]

Hur många lampor behövs för att få en bra belysning i butiken, kontoret?

Vad är en lux och hur beräknas det?

Färgåtergivning, Ra samt CRI vad bör man tänka på

Färgåtergivning styr hur väl färgen motsvarar verkligheten. Hur ofta har man inte kommit hem med kläder som ser helt annorlunda ut då man provar dem utomhus eller hemma i sovrummet? Färgåtergivning eller Ra-index, på engelska CRI (Color Rending Index) mäts i ett värde från 0 till 100, där 100 motsvarar perfekt solljus. Ju närmre detta värde en lapa ligger desto bättre. Många tidiga LED-lampor och budget varianter har ett Ra-värde, eller färgåtergivningstal på Ra 40-50. Många av dagens LED-lampor har som standard Ra80 och det får anses som ganska god återgivning av färger. De LED-lampor vi säljer speciellt anpassade för butiksbelysning har ett färgåtergivningstal på 90, vilket är väldigt nära perfekt solljus.

Förändring över tid av Ra-värdet, färgåtergivningen

Problemet för LED-lampor har varit att färgåtergivningen förändrats över tid, redan efter några 1000 timmar ser man tydliga förändringar. Det gäller därför att försäkra sig om att LED-lampan håller det utlovade även under ett längre tidsperspektiv. Många LED-lampor för ett grönaktigt ljus framförallt då man tittar på billiga varmvita lysdioder. Problemet med förändrad färgåtergivning förekommer även vid dimning.

Färgåtergivning för olika ljuskällor

När man tittar på lysrör står det angivet både färgåtergivning och färgtemperatur, ofta som ett tal exempelvis 840, där 8 motsvarar färgåtergivning om 80 och 40 färgtemperatur om 4000K. Fullfärgslysrör har en färgåtergivning om minst 80. Traditionella glödlampor har i det närmaste perfekt återgivning av färger och brukar betecknas med Ra100 Solljus har Ra100. Högtrycksnatriumlampor (gul vägbelysning) har ofta väldigt dålig färgåtergivning, Ra25 Metallhalogenbelysning har högt Ra-värde med Ra90-95' Kvalitets LED-lampor för butikslokaler som ni hittar hos oss har Ra90

Vad är lumen (lm), lm/W och hur mäts det?

Lumen är ett mått på hur mycket ljus man får från en lampa, även kallat ljusflödet. Lumen förkortas ofta med lm och är det vi behöver lära oss för att kunna jämföra led-lampor med glödlampor. Tidigare har vi köpt en 40W glödlampa, men vad gör man nu när dessa inte längre säljs? Vad man får göra är att jämföra lumen. All belysning ska ange hur många lumen lampan ger. En 40W glödlampa ger exempelvis ca 400lm, 60W lyser med ca 700lm. Väljer man en LED-lampa med motsvarande värde får man ett likvärdigt ljus.

Lumen/Watt

För att jämföra olika lampor är det även viktigt att titta på hur många lumen man får ut vid en viss effekt. Genom att ange en lampas ljus med jämförelsetalet lumen/Watt, lm/W ser man enkelt vilken belysning som ger mest för pengarna. En glödlampa ger ca 8-12lm/W en LED-lampa från 40lm/w för billiga budgetlampor upp till 100lm/W för kvalitetslampor.

Beräkna lumen

Den matematiska formeln för beräkning av lumen är:
beräkning lumen
Där candela är ljusstyrkan i en viss vinkel och steradian är den ljusvinkel i vilket ljuset sänds ut. Man bör vara uppmärksam att inte förväxla lumen med lux som anger hur mycket ljus som träffar en yta. Att beräkna dessa värden är oftast inget man behöver göra, däremot bör man ha viss grundläggande kunskap om olika belysningsvärden. Alla uppgifter ska klart och tydligt framgå på alla produkter. Om de inte finns fråga efter dem eller välj en annan produkt.

Vad är en CoB LED, diod och varför är den så bra?

LED Belysning cobCoB är en förkortning av Chip on Board, kortfattat kan man säga att det är ett kluster av lysdioder som packats samman på ett kretskort. Detta gör att ytan med lysdioder kan ökas och man får därigenom ut mer ljus ur dioden. Designen av CoB-dioden gör att det blir enklare att leda bort värmen som byggs upp därigenom kan effekten och ljuset ökas. CoB är i sig inget kvalitetsmärke, även av dessa lysdioder finns det modeller med dåliga ljusegenskaper.Vi rekommenderar därför att man håller sig till kända varumärken av dessa dioder. Därigenom försäkrar man sig omm att få en väl utprovad diod som håller vad den lovar. Oavsett om det är en gammal power led eller en modern COB-diod. [caption id="attachment_766" align="alignleft" width="400"]e-handel med Led-lampor E-handel med LED-lampor och CoB-dioder[/caption]

Färgtemperatur, Kelvin (K). Vad är varmvitt och kallvitt ljus?

Färgton och färgtemperaturFärgtemperatur även kallad färgton mäts på en skala där värdena anges i  kelvin Skalan sträcker sig i regel från 1000 kelvin (K) till 10 000K, där ett lägre värde innebär en varmare temperatur på ljuset. Med varmvitt ljus menas då inte hur många grader ljuset är utan snarare vilken färgton det har. e-handel med Led-lampor Ett varmvitt ljus finns i regel i intervallet 2500-3500K och det har du ett gulaktigt sken. Ett lågt värde på kelvin-skalan ger ett rödaktigt sken och ett högre värde ett blåaktigt ljus. En vanlig glödlampa har färgtemperaturen ca 2700K, en halogenlampa är något vitare i sitt ljus och uppskattas i regel till 2800-3000K. Lågenergilampor finns idag i med varmvitt ljus men oftast är det lite vitare ljus i dessa lampor (3000-3200K). Lysrör finns i många olika färgtoner, från 3000K upp till 6000K. I sjukhus får man ofta en obehaglig kall och steril känsla, detta har att göra med belysningen, ofta användes förr ett kallvitt ljus med färgtemperatur på 5000-6000K vilket har en blåaktig färgton.

Kallvita lysdioder en myt.

Ofta hör man att LED-lampor och belysning har en kall steril känsla. Detta är en myt, möjligtvis stämmer det på tidiga lysdioder som fanns för flera år sedan. Dagens kvalitetsdioder har en mycket behaglig färgton som väl motsvarar traditionell belysning. Man bör dock vara försiktig med budget lampor och billiga lysdioder då de har en tendens att ändra ljus efter en tids användning. Försäkra er om att ljuset inte ändrar färgtemperatur efter några 1000 timmars användning. Ett sätt försäkra sig om detta kan vara att välja en lysdiod med goda recensioner och av god kvalitet. Små okända tillverkare har ofta problem med sina lysdioder. Till en början kan de vara mycket ljusstarka och med bra färgtemperatur, men ofta förändras detta mycket snabbt.

Val av färgtemperatur.

Vilken färgtemperatur som bör väljas beror på installationen. I en hemmiljö är en varmvit färgtemperatur, 2500-3000K att föredra då vi är vana vid glödlampor och halogenlampor. När det kommer till belysning i offentliga lokaler och butikslokaler är en neutralvit färgton, 3500-4500K att föredra. Denna belysning återger färger på ett bra sätt och är ofta väldigt snarlik befintlig belysning. Rekommenderas som butiksbelysning för klädbutiker. Om man önskar en dagsljuskänsla med ett kallt sken bör man välja lysdioder med en färgtemperatur på 4500-6000 kelvin, dock kan dessa lampor ofta upplevas som blåaktiga, I lokaler där man säljer smycken och husgeråd är dessa lampor perfekta.

Power-LED, en ljusstark lysdiod i litet format.

[caption id="attachment_232" align="alignright" width="200"]power_led CREE XRE-diod[/caption] Power-LED är en lysdiodsmodell som håller på att fasas ut allt mer. Den förekommer fortfarande i vissa LED-armaturer. Om man väljer en LED-lampa med Power-LED bör man vara uppmärksam på att välja en med goda ljusegenskaper.

Titta på lumen/watt när du väljer en power-led

Var uppmärksam då hur mycket ljus som du får ut ur dioden när du väljer en armatur med Power-LED. Budgetmodeller ger ofta väldigt lite ljus i förhållande till effekten. ofta bara 40-50lm/W. Om man huttar Power-LED med mer än 70lm/W har man oftast en modernare variant. Något man bör vara uppmärksam på vid val av diod är hur pass väl värmen leds bort från lysdioden. Power-LED är ofta väldigt känsliga för hög värme. Lysdioden får egentligen aldrig bli värmare än 55-60°C. Högre temperatur än detta förkortar livslängden mycket snabbt.  Detta är en av de främsta orsakerna till att vi avråder från LED-belysning i bastu. Som sagt så finns det fortfarande Power-LED som ger ett bra ljus, annars är CoB-dioden den modell som kommer ta över lysdiodsarmaturerna den närmsta tiden.  Givetvis hittar du dessa moderna lysdioder hos oss på Ledlights Gislaved AB.

Vi har sedan länge använt oss av begreppetOrdlista, faq för belysning Watt, W för att mäta hur starkt en lampa lyser.Sedan kom lågenergilampor, halogenlampor och nu senast LED-lampor. Man kan tycka att en watt inte längre är en watt. Många konstiga beteckningar som lumen och lux börjar att synas på olika förpackningar med lampor och allt blir ett enda stort virrvarr. Förhoppningsvis kan vi på Ledlights Gislaved AB med denna ordlista hjälpa dig förstå de olika begreppen inom belysningens värld lite bättre. Om du fortfarande undrar över något går det jättebra att kontakta oss för att prata mer om belysning.

 

 

 

FAQ, Ordlista:

Comments are closed.